Melatonina, un hormon natural cu numeroase efecte terapeutice

somn

Tulburari de somn, jet lag ?

Melatonina, un hormon natural cu numeroase efecte terapeutice

  • Reduce timpul necesar pentru a adormi
  • Reduce numarul trezirilor nocturne
  • Contribuie la reglarea balantei energetice

Melatonia este sintetizata in mod natural de organism de glanda epifiza sub influenta ritmului circadian.

Contribuie la inducerea si reglarea duratei somnului precum si reglarea a numeroase procese fiziologice, cum ar fi balanța energetica. Secreția de melatonina este diminuata de prezenta luminii si stimulata de întuneric. Concentrațiile maxime sunt observate intre ora 2 si 5, apoi scad progresiv spre dimineața, melatonina fiind denumita si hormonul somnului.

Intensitatea efectului observat dupa administrare este variabila, fiind dependenta de numerosi factori 

  • Fumatul poate reduce concentrațiile plasmatice ale melatoninei
  • Consumul concomitent de alcool diminuează beneficiile administrării de melatonina
  • Metabolizarea hepatica : biodisponibilitea melatoninei administrata pe cale orala este de aproximativ 15%, datorita metabolizării hepatice
  • Prezenta alimentelor in stomac: absorbția melatoninei este semnificativ influențată de ingestia de alimente, timpul necesar atingerii concentrației plasmatice maxime poate atinge 3 h vs. 0,75h iar concentrația poate fi scăzută.
  • Vârsta: la persoanele in vârsta metabolismul scade progresiv , iar absorbția digestiva melatoninei este diminuata de pana la 50%.

Forma de administrare. Filmele orodispersibile sunt formule inovante, ce optimizează absorbția si timpul necesar pentru a adormi. Melatonina este absorbita direct din cavitatea bucala, nu este metabolizata de ficat înainte de fi absorbita in plasma. Biodisponibilitatea este mult mai mare, iar timpul necesar pentru a acționa este de numai 15 minute. Nu este influențat de prezenta alimentelor in stomac

Nu necesita apa pentru administrare.

Sweet Night, 21 de filme orodispersibile 1mg.


Dă clic aici


Tulburari de somn.

Persoanele care călătoresc mult si cele care lucrează in ritmuri orare decalate sau alternative suferă de tulburări ale somnului ce pot fi legate de modificări ale sintezei de melatonină.

Un articol in care au fost analizate rezultatele a 9 studii clinice cu control placebo, publicat in   2002 in  Cochrane Database Syst review, a evidențiat efectul benefic al melatoninei pentru a preveni si reduce tulburările de somn legate de decalajul orar.

Majoritatea  datelor disponibile despre administrarea melatoninei înainte de culcare pentru insomnie confirma reducerea timpului necesar pentru adormire.

Beneficiul in ameliorarea calității si a duratei somnului este considerat modest, iar efectele secundare sunt in general minore.

Efectele secundare observate in studiile clinice sunt somnolenta, greața, durerile de cap si vertijul. Frecventa lor a fost comparabila cu cea observata in grupul placebo.

Numeroase studii au fost efectuate si in tratamentul insomniei la copii cu tulburări de dezvoltare neuro-comportamentale si autism.

Melatonina este asociata cu ameliorarea globala a calității somnului (durata diminuarea timpului necesar pentru a adormi si a numărului de treziri nocturne)

Durere cronica

Un domeniu mai puțin cunoscut de utilizare al melatoniei este reducerea durerii cronice.

Efectul analgezic al melatoninei a fost evidentiat initial pe modele animale, iar studiile efectuate in tratamentul migrenelor, al sindromul de intestin iritabil si al fibromialgiei oferă rezultate promițătoare, fără ca mecanismele fiziologice sa fie complet elucidate.

( Wilhemsen et al, J Pineal Res. 2011. Analgesic effects of melatonin)

Melatonina

View All
film oral melatonina, Sweet Night

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.